Att hjälpa människor, utan att arbeta inom vården?

Många unga människor som står inför sitt yrkesval sätter ord på att de vill hjälpa människor på något sätt. Det första de tänker på är ofta de traditionella vårdyrkena. Om man påpekar att hjälpa kan vara annat än att vårda kommer kanske tankarna in på stylist eller makeupartist. Nu finns det så många fler yrken där människan och hjälparen kan mötas. För att ge några exempel så kan man nämna frisör, massör, hudterapeut, fotvårdare och nagelskulptör. Vad kan det innebära att arbeta inom några av de här yrkesgrupperna?

Frisör
Frisören har ofta fått sin utbildning redan på gymnasienivå, men kan även ha gått en eftergymnasial utbildning. Det gäller att ha stort intresse för människor och kunna avläsa kunden för att se vilken frisyr som kan passa för den aktuella personligheten. En känsla för färg, form och kreativitet ä viktigt för att lyckas inom yrket. Att hjälpa en kund att förändra sin frisyr kräver ett nära samarbete med kunden ifråga. Social kompetens är alltså en egenskap som är ovärderlig i yrket. Det gäller att ha stark rygg, nacke och axlar för att kunna arbeta länge som frisör. Har man en känslighet i form av eksem eller liknande kan det ibland bli problem med starka vätskor som används i samband med permanent och färgning.

Hudterapeut
För att få utöva yrket som auktoriserad hudterapeut behövs en eftergymnasial utbildning på 1 – 2 år. Där får man läsa dermatologi, alltså kunskapen om huden, dess sjukdomar och olika behandlingsformer. Arbetsområdet för en terapeut har breddats till att omfatta både skönhetsbehandlingar till mer regelrätt hudvård. Som hudterapeut kan man arbeta med såväl händer, fötter som ansikten. Upptäcks en besvärlig hudsjukdom ska terapeuten hänvisa vidare till sjukvården. Ett nytt arbetsområde är apotek, parfymerier och hudmottagningar. Även här gäller det att vara intresserad av människor och kunna avläsa vad kunden behöver hjälp med.

Massör
Att arbeta som massör är verkligen att ge sina kunder en skön stund av avkoppling. Det finns ett stort antal varianter av massage. Det gemensamma är att det ska leda till avspända muskler och ett ökat välbefinnande. På spa-anläggningar och kryssningsfartyg finns det gott om arbetstillfällen. Många som arbetar som hudterapeut göteborg har eget med egen mottagning, så arbetssituationen kan se oerhört olika ut. Även massören behöver ha ett genuint intresse för människor. Det krävs styrka i händer och armar för att utöva yrket. Man står och går mest hela arbetstiden så starka ben och rygg är också en förutsättning. För att bli massör finns det stort antal kurser och kortare utbildningar att välja bland. Både frisör och hudterapeut har betydligt längre utbildning än vad massören har.

Fotvårdare
Här skiljer man på traditionell fotvård och medicinsk fotvård. För att få utöva medicinsk fotvård krävs en eftergymnasial utbildning på 1 – 1,5 år. Då kan man bidra med sin medicinska kunskap vid mer komplicerade hud och nagelproblem på fötterna. Den traditionella fotvården är mer inriktad på en skön omvårdande stund i avkopplande syfte. På spa-anläggningar till exempel är det vanligt att man kan välja fotvård/massage på menyn över avkopplande behandlingar