”Hallå Konsument” vägleder till rätt flyttfirma

Det finns mängder av tips på nätet om vad man bör tänka på när en flyttfirma ska bokas. Det är allt från enkla listor på Expressen till långa utläggningar på privata bloggar. En av de allra mest trovärdiga källorna är Hallå Konsument. Om en enda sida ska användas för tips så kanske det är just denna som bör prioriteras.

Vad är Hallå Konsument?

Hallakonsument.se är en webbplats som drivs av Konsumentverket. En institution vars enda mål är att se till konsumenternas rätt och bästa. På webbplatsen finns frågor och svar med, tips och artiklar om det mesta inom konsumentinformation. De kan nås via telefon, chat och mail. Generellt är de mycket snabba att svara på frågor då exempelvis svarstiden på telefonkön i snitt är 3 minuter.

Det är däremot viktigt att påpeka att de konsumentrådgivare som jobbar på Hallå Konsument aldrig kan kontakta företag åt dig som privatperson. De kan bara vägleda vad du ska göra för att gå vidare i ett ärende med en flyttfirma stockholm. De kan exempelvis inte heller skriva ansökan till ARN eller göra stämningsansökningar.

Tänk på detta

På deras undersida ”Anlita flyttfirma” presenterar de fem punkter.

För det första är det viktigt att man som konsument bara anlitar en flyttfirma som använder och därmed följer avtalet Bohag 2010. Det är branschregler som tagits fram för att säkerställa en standardkvalité bland de företag som följer detta avtal med din flyttfirma stockholm express bil. Bland annat finns regler kring avbokning, vad man kan kräva gällande tjänsten och vad man inte kan förvänta sig att sin flyttfirma ska göra.

För det andra poängterar de vikten av att ha skriftligt avtal där både priset och omfattningen av arbetet tydligt framgår. En seriös flyttfirma erbjuder alltid skriftliga avtal eftersom det minimerar antalet konflikter. Dessutom har man något att luta sig mot i en tvist som går till ARN eller domstol.

Den tredje punkten är att man som konsument ska ge sin flyttfirma mycket noggranna instruktioner. Man bör vara ”övertydlig” då det annars lätt uppstår missförstånd. Bland annat är det mycket viktigt att ange om det finns tunga möbler eller svåra lyft. Detta är annars något som en flyttfirma (enligt Bohag 2010) får ta extra betalt för. Är du tydlig från början kan du därmed få en offert som tydligare speglar det arbete som efterfrågas.

Den fjärde punkten är att du som konsument kräver flytthjälp har rätten att avboka din flyttfirma inom 15 dagar innan själva flytten. Om det sker inom den tidsramen ska ingen extra kostnad uppstå.

Sista punkten är att man aldrig har ångerrätt på denna tjänst. Därmed kan man inte kräva pengarna tillbaka om man inte är nöjd. Överlag så ingår ångerrätt när produkter eller tjänster köps online men detta gäller inte vid transporttjänster. Eftersom en flyttfirma faller inom ramen för dessa tjänster är det alltså ingen ångerrätt. Det betyder att man bör vara extra nog i val av företag. Framförallt bör man se på referenser, höra med andra kunder och kolla att de varit aktiva under flera år. Då minskar i alla fall risken avsevärt för problem och konflikter.